Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο | Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας

moke-eapΑποστολή της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας είναι η καλλιέργεια του καινοτομικού πνεύματος και η ανάπτυξη της επιχειρηματικής κουλτούρας των φοιτητών, των αποφοίτων, του προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της ακαδημαϊκής κοινότητας ευρύτερα. Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται πληροφόρηση, καθοδήγηση και υποστήριξη μέσα από το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό για την ενθάρρυνση και στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη/ξενάγηση στους χώρους του Πανεπιστημίου όπου παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες τα παρεχόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα εξ αποστάσεως, ενώ είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση.

Ιστοσελίδα: http://mke.eap.gr/


A.S.Neill’s Summerhill School

summerhillΈχοντας ιδρυθεί το 1921, συνεχίζει να αποτελεί ένα ισχυρό πρότυπο για την προοδευτική, δημοκρατική εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο. Το Summerhill είναι η παλαιότερη δημοκρατία των παιδιών στον κόσμο. Είναι ίσως το πιο διάσημο εναλλακτικό ή «ελεύθερο» σχολείο. Το σύστημα που χρησιμοποιεί το Summerhill δεν σχετίζεται μόνο με την εκπαίδευση – είναι επίσης ένας διαφορετικός τρόπος άσκησης του γονικού ρόλου, που εξαλείφει το μεγαλύτερο μέρος της τριβής και πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες οικογένειες.

Οι συμμετέχοντες μας συνομίλησαν και υπέβαλαν ερωτήσεις μέσω βιντεοκλήσης με την διευθύντρια του σχολείου και έμαθαν περισσότερα για τις εναλλακτικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών.

Ιστοσελίδα: http://www.summerhillschool.co.uk/


O Pelouro School

CaptureΤο «O Pelouro» είναι ένα σχολείο που έχει ως επίκεντρο το παιδί, ιδρύθηκε από τον Juan Llauder και η Teresa Ubeira το 1973 και εφαρμόζει ένα ψυχο-κοινωνικό παιδαγωγικό μοντέλο για να διευκολύνει την υγιή ένταξη. Το σχολείο βρίσκεται σε Ποντεβέδρα, Γαλικία (Ισπανία). Το «Ο Pelouro» είναι ανοικτό σε όλα τα παιδιά, και τα λεγόμενα «κανονικά», όπως και αυτά με νευρογνωστικές αναπηρίες που επηρεάζουν την ανάπτυξη, όπως ο αυτισμός, το σύνδρομο Down κλπ, καθώς και τα παιδιά με υψηλές πνευματικές δεξιότητες/ικανότητες.

Οι συμμετέχοντες μας συνομίλησαν μέσω βιντεοκλήσης με τα μέλη του προσωπικού του σχολείου, καθώς και με τα ίδια τα παιδιά για να πάρουν μια γεύση από την μεθοδολογία του εν λόγω εναλλακτικού σχολείου.

Ιστοσελίδα: http://www.opelouro.org/


Fibair Broadband

pickpatras-bannerΜε σύνθημα «Το ίντερνετ δεν είναι πολυτέλεια για τους λίγους», η Fibair, εταιρεία παροχής ασύρματου ίντερνετ υψηλής ταχύτητας έχει τη δυνατότητα να το φέρει σε κάθε σημείο χωρίς τα προβλήματα απόστασης που έχει το DSL.

Μέσω της ευγενικής χορηγίας της Fibair, είχαμε στον χώρο πρόσβαση στο ίντερνετ καθ” όλη την διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Ιστοσελίδα:https://fibair.gr/


Ευχαριστίες

Η InterMedi@KT και η ομάδα του InterPrise θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά για την συμβολή τους στην διεκπεραίωση των στόχων του προγράμματος:

Τον Δήμο Πατρέων για την ευγενική παραχώρηση του Συνεδριακού Χώρου της Αγοράς Αργύρη, ώστε να πραγματοποιηθεί η Ημερίδα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

Το 15ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών για την ευκαιρία που δόθηκε στους συμμετέχοντες μας να επισκεφτούν το σχολείο και να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές πάνω στα θέματα των διακρατικών συνεργασιών και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, μιας που το σχολείο δραστηριοποιείται ενεργά στα πεδία της ενσωμάτωσης μαθητών και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και της σχολικής βίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε δράσεις και διακρατικά προγράμματα στα πλαίσια των Erasmus+, Comenius, e-twinning, British Council School Online, UNESCO κ.ά.

Τους ομιλητές της Ημερίδας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης που μας έκαναν την τιμή να δώσουν διαλέξεις και να μεταφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις και την εμπειρία τους στους συμμετέχοντες του προγράμματος μας καθώς και σε όλους όσους βρίσκονταν στο ακροατήριο:

  • Ιουλία Αθηνά ΣπινθουράκηΑναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πατρών
  • Θεόδωρος ΜπαρήςΠροϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας
  • Ερμιόνη ΤσιλιγκιριάνΔιευθύντρια 15ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών
  • Κατερίνα ΤσιούμαΦιλόλογος, Μάστερ στην Νεοελληνική και Συγκριτική Λογοτεχνία, Φοιτήτρια Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
  • Νατάσα ΜπεζεριάνουΕκπαιδευτικός, Ιδιοκτήτρια του Boulevard School of English

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε επίσης την κ. Κλεφ Λάζου, εκπαιδευτικό θεατρικής αγωγής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την συμμετοχή της στην ενότητα «Τέχνη στην Εκπαίδευση», καθώς και τους υπεύθυνους του εκπαιδευτικού ιδρύματος Doğa Koleji (Τουρκία) για την πραγματοποίηση βιντεοκλήσης μεταξύ των συμμετεχόντων μας και δασκάλων κατά την ώρα της διδασκαλίας στο δημοτικό σχολείο του ιδρύματος.