Αθήνα, Ελλάδα

Ο Γεώργιος Ξενάριος γενήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε Νομικά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ετοίμαζε το διδακτορικό του με θέμα «Η γενιά του ’30 και η μετάφραση του” (Κολέγιο Αθηνών, Εκδόσεις Μεταίχμιο., Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας). Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής Δημιουργικής Γραφής, ενώ παρακολούθησε διάφορα άλλα συναφή σεμινάρια για τη λογοτεχνία. Επίσης εργάζεται ως κριτικός της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” (“Βιβλιοθήκη”), μια από τις 6 καλύτερες εφημερίδες σε πώλησης στην Ελλάδα και από το 2005 ως κριτικός και σχολιαστής για το περιοδικό “Διαβάζω”.

Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1990 («Η πτώση του Κωνσταντίνου», Εκδ. Καστανιότης). Ακολουθήθηκε απο το “Οι δίδυμοι” (Εκδ. Καστανιότης, 1994), ” Sculpting Light ” (Εκδ. Καστανιότης, 2001, υποψήφιο για το βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω») και «Στην άκρη του κόσμου» (Εκδ. Κέδρος, 2011, που επίσης περιλαμβάνεται στη σύντομη λίστα για τα βραβεία του περιοδικού “Διαβάζω”, καθώς και στο στενό κατάλογο για το βραβείο Εθνικού Μυθιστορήματος). Ως μεταφραστής, έχει μεταφράσει πάνω από 15 τίτλους από τη γαλλική λογοτεχνία, δύο εκ των οποίων (ο “Πειρασμός του Αγίου Αντωνίου” του Φλωμπέρ [Εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2006] και “Carnivorous Stories ” του Bernard Kirini [Εκδ. Μεταίχμιο, 2010 ]) ήταν στη μικρή λίστα για το Βραβείο Μετάφρασης ΕΚΕΜΕΛ.

Ως κριτικός και αρθρογράφος, έχει συνεργαστεί με το περιοδικό “Βιβλιοθήκη” της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” (2000-2009) και το περιοδικό “Διαβάζω” (2005-2012), ενώ διατηρεί τακτική στήλη στο περιοδικό “Exit” (2007 – 2010). Τα παράλληλα κείμενα (άρθρα, σχόλια, κριτικές) δημοσιεύονται τακτικά σε εφημερίδες (“Το Βήμα”, “Καθημερινή”, κ.λπ.) και σε λογοτεχνικά περιοδικά. Ήταν καθηγητής Δημιουργικής Γραφής στο American College of Saint Paraskevi-Deree (2003 – 2006).

Έχει επίσης οργανώσει ένα σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής για τις Εκδόσεις Μεταίχμιο (2006-2010) κατά το οποίο, ο ίδιος ήταν ο κύριος δημιουργός.

Κατά την περίοδο 2000-2003 δίδαξε λογοτεχνική μετάφραση (από τα γαλλικά) στο Γαλλικό Ινστιτούτο και το ΕΚΕΜΕΛ.

Επίσης το 2003 δίδασκε ελληνικά σε μειονεκτούσες ομάδες, στα παλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος.

Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων (2007-2010), όπου υπήρξε μέλος από το 2002. Επίσης ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής “Balcanica” Βραβείο Λογοτεχνίας (2011), εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Το γνωστό πολιτιστικό και λογοτεχνικό του υπόβαθρο, η υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμοσύνη του και η βούλησή του να προσφέρει τις γνώσεις του στους ανθρώπους που επιθυμούν να μάθουν για τη λογοτεχνία, κάνουν τον Γεώργιο ένα πολύτιμο μέλος της ομάδας μας ως εξωτερικός συνεργάτης και δάσκαλος.